TikTok'da Ukrayna Yanıltıcı Videoları Artıyor

 

TikTok, Ukrayna'nın işgalini gösterdiğini iddia eden yanıltıcı videolarda bir artış görüyor


Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, TikTok'ta yanıltıcı ve yanlış malzeme seline yol açtı. 1 milyardan fazla kişi tarafından kullanılan popüler uygulama, eski çatışmaları, filmlerden sahneleri ve hatta video oyunu savaşlarını canlandıran videoları, sanki canlı görüntüleri gösteriyormuş gibi güçlendiriyor.

Kriz zamanlarında, sosyal medya platformları her zaman yanlış bilgilerin başında kalmak ve viral bir gönderinin ne zaman kaldırılması gerektiği konusunda 24 saat arama yapmak için mücadele ediyor. Ancak şimdi TikTok'ta bulunan çatışma temalı görüntülerin telaşı, platformu yeni yollarla boğdu ve milyonlarca izleyiciye Ukrayna'daki savaşın sayısız sahte veya videosunu gönderdi.

Tiktok Ukrayna


Liberal gözlemci grubu Media Matters'tan Abbie Richards , "Halkın bu tür yüksek riskli durumlardan haberdar olması çok önemli olsa da, platformun tasarımının şu anki ihtiyaçlarla uyumlu olmadığı görülüyor" dedi.

Cuma akşamı itibarıyla #RussianInvasion hashtag'li videolar 32 milyon, #RussiaUkraine hashtag'li videolar 132 milyon izlenme aldı.

İnsani krizlerde videonun etik kullanımına odaklanan kar amacı gütmeyen Witness'ın program direktörü Sam Gregory, "TikTok ilk kez bu ölçekte bir çatışma durumunda gerçekten merkezi bir konuma geldi" dedi.

"Ve yanıltıcı videoların hacmi bana yeni görünüyor. Bazı insanlar dikkat çekmek için yapıyor, bazıları bundan para kazanmak istiyor, diğerleri potansiyel olarak yanlış bilgi ve dezenformasyon olarak yapıyor" dedi.

Bazı kullanıcılar, bir ses klibini yeni çekimlerle yeniden kullanmak da dahil olmak üzere TikTok'taki videoların viral hale gelmesine yardımcı olan özelliklerden yararlanıyor.

Media Matters'a göre, savaş başlamadan önce yüklenen silah sesleri, kaldırılmadan önce 1.700'den fazla videoda kullanıldı ve genellikle bir çatışmayı yakaladığı izlenimini vermek için titrek kamera görüntüleri içeriyordu. Grup ayrıca, 2020 yılında Beyrut'ta meydana gelen bir patlamanın seslerini içeren bir videonun sadece 12 saat içinde 6 milyondan fazla izlendiğini tespit etti.

TikTok'un topluluk yönergeleri , nefret veya önyargıyı kışkırtan videolar gibi "bireylere zarar veren" yanlış bilgileri yasakladığını söylüyor . Ancak savaş sahnelerini yanlış temsil eden görüntüler, şirketin içerik politikalarını açıkça ihlal ediyor gibi görünmüyor.

TikTok, yorum isteği göndermedi.

Geçtiğimiz iki gün içinde, bir NPR muhabirine, yaklaşık 50 milyon kez izlenen bir savaş filmini gösteren etiketsiz bir video sunuldu ve yorumlarda bunun Ukrayna olup olmadığı hakkında bir konuşma başlattı. Neredeyse 15 milyon kez görülen Ukrayna'yı göstermeyi amaçlayan eski bir Arnavut eğitim tatbikatı. Ve 2014 yılında platformda yaklaşık 5 milyon kez izlenen ve Ukraynalı ve Rus askerleri "yüz yüze" gösterdiğini iddia eden bir video.

TikTok'un tasarımı bir paradoks gibi bir şey yaratıyor: Gregory, orijinal olup olmadığını deşifre etmek veya araştırma yaptıktan sonra bir videoya geri dönmek için bir videoyu tekrar tekrar izlerseniz, "algoritmaya bundan daha fazlasını istediğinizi söylüyorsunuz" dedi. 

Gregory gibi araştırmacılar, TikTok'un kullanıcılara bir videonun sahte olup olmadığını hızlı bir şekilde anlamaları için araçlar sağlamak için daha fazlasını yapabileceğini söylüyor: videonun geçmişte dolaşımda olup olmadığını görmek için anında ters görüntü aramaları yapma yeteneği ve kullanıcıların popüler olup olmadığını görmek için gidebileceği veritabanları videolar zaten silinmiş.

Genellikle bir video hileliyse, TikTok yorumcuları bunu işaret edecek ve yorum videonun tartışma bölümünün en üstüne çıkacak, ancak bir TikTok kullanıcısının bir videonun sahte olup olmadığını anlamasını beklemek genellikle çok az, çok geç, araştırmacılar söylemek.

Gregory, TikTok'un insani krizleri ve savaşları, aksi takdirde hiç ilgilenmemiş olabilecek büyük bir kitle için daha canlı ve somut hale getirme potansiyeline sahip olduğunu, ancak sahte savaş videolarını izlemek için harcanan zamanın, bir kişinin bir çatışma anlayışına çok az katkıda bulunduğunu söyledi.

Gregory, "İnsanların hayatındaki geçici anların kötü olduğunu anında reddetmemeliyiz. TikTok'un insanların ön saflardaki insanlarla etkileşim kurmasına ve diyalog kurmasına yardımcı olabileceği yollar olabilir." Dedi. "Ama zorluk, tüm manipülasyonların içinde o anları bulmaktır."

Yorum Gönder

0 Yorumlar