Hafta sonu bol bol egzersiz formda kalmak için yeterli olabilir

Bir araştırmaya göre, hafta sonu büyük bir egzersiz patlaması, aktiviteyi haftaya yaymak kadar iyidir.

ABD'li araştırmacılar, sözde hafta sonu savaşçılarının ne kadar başarılı olduğunu görmek için 10 yıl boyunca 350.000 kişiyi izledi.

JAMA Internal Medicine dergisindeki bulgular, kaç seanstan ziyade egzersizin türü ve toplam miktarı hakkında fikir veriyor.

Haftada en az 150 dakika orta şiddette egzersiz önerilir.

Hızlı bir yürüyüşe çıkmak, bisikletle hafif bir efor döngüsü veya teniste çiftler oynamak buna sayılır.

Hafta sonu egzersizi


Veya NHS tarafından yayınlanan rehberlikte sağlık uzmanlarına göre, 75 dakikalık yoğun bir aktivite yapabilirsiniz - koşmak, yüzmek veya futbol oynamak gibi bir şey.

ABD araştırmasındaki katılımcıların çoğu bu miktarı bir hafta içinde topladı. Ancak bazıları, ara vermek yerine bir veya iki seansa sıkıştırdı.

Hafta içi veya hafta sonu olsun, önerilen aktivite düzeyine ulaşanlar, önerilen miktardan daha azını yapanlara göre daha düşük ölüm riskine sahipti.


NHS ayrıca, insanların her gün kuvvet egzersizleri de dahil olmak üzere bir tür fiziksel aktivite yapmaları ve uzun süre oturmamaya çalışmaları gerektiğini söylüyor.

Güç egzersizleri yoga, pilates ve ağır bahçe işlerini içerir.

Önerilen fiziksel aktivite seviyelerine ulaşmaya yardımcı olabilecek ve daha kısa, daha keskin patlamalarla yapılabilecek çok kuvvetli aktivite şunları içerir:

  • yüksek yoğunluklu interval antrenman
  • eğirme sınıfları
  • ağır ağırlık kaldırmak
  • tepe sprinti

Daha sert nefes al

İngiliz Kalp Vakfı kıdemli kalp hemşiresi Joanne Whitmore şunları söyledi: "Bu büyük çalışma, egzersiz söz konusu olduğunda, ne zaman yaptığınızın önemli olmadığını gösteriyor.

"En önemli şey, fiziksel aktivitenin ilk etapta üstlenilmesidir.

"Egzersizinizi hafta sonu veya haftaya yaysanız da, her hafta 150 dakikalık orta yoğunlukta aktivite yapmayı hedefleyin.

"Egzersiz sağlığınızı iyileştirebilir, kalp krizi ve felç gibi kalp ve dolaşım hastalıkları riskinizi azaltabilir.

"Orta yoğunluktaki aktiviteler daha fazla nefes almanızı ve kalp atışınızın normalden daha hızlı atmasını sağlar, ancak bunları yaparken yine de sohbet edebilmeniz gerekir."

NHS ayrıca şunları önermektedir :

  • küçük çocuklar günde en az 180 dakika aktiftir
  • çocuklar ve gençler günde yaklaşık bir saat aktif


Yorum Gönder

0 Yorumlar