Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimi

 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor

Fransa'da Pazar günü ülkenin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için sandıklar açıldı ve 48 milyona kadar seçmen 12 aday arasından seçim yapacak.

Anketler çoğu yerde Pazar sabahı 08:00 CET'de açıldı ve Pazar akşamı 19:00 CET'de kapanıyor, ancak bazı büyük şehirlerde fazladan bir saat açık olacaklar.

Fransa, seçimler için manuel bir sistem uyguluyor: Seçmenler, oylama kapandığında elle sayılacak olan oy pusulalarını şahsen kullanmak zorundadır.

Fransa Seçim


Adaylardan biri ülke çapındaki oyların yarısından fazlasını alamazsa, 24 Nisan Pazar günü ilk iki aday arasında ikinci ve belirleyici oylama yapılacak.

Seçimlere kadar seçmenlerin ilgisizliği konusunda endişeler var ve Fransa İçişleri Bakanlığı öğlen katılımın %25,4 olduğunu açıkladı.

Pek çok analist, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviye olan 2002'deki rekor çekimserlik oranının (%28.4) geçilebileceğinden endişe duyuyor. 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %22,2 çekimserlik oranı vardı.

Seçmenler, Nisan ayı soğukluğuna karşı Pazar günü Paris'in güneyindeki bir sandık merkezinde sandık açılmadan önce oy kullanmak için kuyruğa girdi. İçeri girdiklerinde, kağıt oy pusulalarını zarflara ve ardından şeffaf bir kutuya, bazıları maske takarak veya COVID-19 önlemlerinin bir parçası olarak el jeli kullanarak yerleştirdiler.

Belediye, Marsilya'da 480 sandığın sorunsuz bir şekilde açıldığını söyledi.

47 yaşındaki memur Carole Junique, sandıkların açık olduğu ilk bir saat içinde oy kullanmaya geldi.

"Fransa'da oy kullanma hakkımız var, bunu korumak önemli. Elbette diğerleri arasında tek sözümüz var ama herkes harekete geçerse bu bir şeyleri değiştirebilir" dedi.

Pek çok seçmen, seçimlerinin zor olduğu gerçeğini gizlemiyor. Kırk yaşlarındaki Cédric Hodimont, sonunda "varsayılan bir oylama" yaptığı için pişmanlık duyuyor.

Pantin'de, 77 yaşındaki emekli ve eski bir okul bekçisi olan Michèle Monnier de erken oy kullandı.

"Zamanımın kadınları oy vermek için savaştı, bu yüzden seçim ne olursa olsun oy kullanacağım" dedi.

32 yaşındaki oyuncu Blandine Lehout kızıyla birlikte markete gidiyor: "Hayatımda ilk kez oy kullanmıyorum. Milletvekili seçimlerinde oy kullanacağım ama hepsinden nefret ediyorum. beni korkuttukları bir aşamada."

Bordeaux yakınlarındaki 25.000 nüfuslu bir kasaba olan Libourne'da belediye başkan yardımcısı, saat 08:30'a kadar hızlı bir katılımın kendisini şaşırttığını söyledi.

Avrupa ya da bölgesel seçimler gibi diğer seçimlere kıyasla insanların olduğunu, seferberlik olduğunu görüyoruz” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar